Weer gemeenten en woningstichtingen op vingers getikt wegens discriminatie

w16_5_oranjetip-son-en-bruegelHet College voor de Rechten van de Mens heeft opnieuw uitspraken gedaan over het opheffen van standplaatsen in gemeenten. Dit keer naar aanleiding van klachten uit Son en Breugel en Eindhoven. Beide gemeenten en twee woningstichtingen discrimineren, omdat zij woonwagenbewoning uiteindelijk onmogelijk maken, oordeelde het College.
(foto: Eindhovens Dagblad)

Nationale Ombudsman neemt landelijk en gemeentelijk beleid onder de loep

w16_5_nationale-ombudsmanDe Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de mensenrechten van woonwagenbewoners. Ook de ombudsman heeft klachten van woonwagenbewoners gekregen over het opheffen van standplaatsen door gemeenten. De ombudsman wil daarom het beleid van zowel lokale overheden als de landelijke overheid tegen het licht houden.

“Het voelt alsof je niet jezelf mag zijn”

w16_5_marouskaMarouska en Pascal wonen samen in de woonwagen in Kerkrade. Ze worden dagelijks geconfronteerd met vooroordelen. “Mijn moeder heeft me geleerd dat ik altijd mezelf moest zijn. Inmiddels denk ik daar anders over”, zegt Marouska.
(foto: Antidiscriminatievoorziening Limburg)

Toen het Wiel begon te rollen…

w16_5_toen_het_wiel_begon42 Jaar geleden rolde het allereerste blad voor en van de mensen van de wagen van de drukpersen: Het Wiel, de voorloper van de huidige naamgenoot. Ontstaan in de tijd van het omstreden grote kampenbeleid. Tom van Ewijk was mede-oprichter en -maker van het toenmalige Wiel. Vanuit zijn huidige woonadres in Frankrijk, haalt hij herinneringen aan die periode op. Vierde en tevens laatste deel: 'Opgewekte mensen, verbonden met de natuur' tot en met 'Oorlogsjaren'.

Verder in Het Wiel:

Bonprix levert niet op woonwagencentrum; bewoonster dient klacht in
Tonny’s column: We gaan met de tijd mee…
De bijzondere bruiloftsdag van Priscilla en Jeremiah
Moeders en dochters van de reis stelen show in Alkmaars Showballet
(foto voorpagina: fotopersbureau HCA)


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.