Oss houdt vast aan maximum van 69 standplaatsen

Jonge woonwagenbewoners demonstreren tegen het tekort aan standplaatsen is Oss. Foto Ruud Rogier

Het college van B en W van Oss hebben een nieuw woonwagenbeleid gepresenteerd. Het uitsterfbeleid gaat eraf en woonwagens worden weer opgenomen in de woonvisie. Goed nieuws zou je zo zeggen, ware het niet dat het beleid ook een rouwrandje kent: opheffing van vijf woonwagenlocaties en geen extra plekken voor de kinderen.

Foto: Jonge woonwagenbewoners demonstreren tijdens de raadsvergadering in Oss tegen het tekort aan woonwagenstandplaatsen. Foto: Ruud Rogier

In gesprek met Jean-Marie Pfaff

Voor het laatste Wiel van dit jaar ging onze correspondent Tonny Pruymboom op bezoek bij een van de bekendste reizigers van de lage landen. Een grootheid in de sport en boegbeeld van het volk. Google zijn naam op internet en je ziet hem op de foto met mondiale beroemdheden zoals Diego Maradona, Muhammad Ali, Paus Johannes Paulus II, Pele en Mike Tyson. Toch niet slecht voor een jongetje uit de wagen die het lang niet altijd makkelijk heeft gehad.

“Nooit verwacht dat een kamper en een Afghaan samen in een winkel kunnen staan”

Ooit droomde hij er als zovele jongetjes van om topvoetballer te worden. Maar het lot besliste anders  voor Albertino (25) uit Purmerend. Na de middelbare school vond hij na enige omzwervingen een nieuwe passie: mode. Op 1 december opende hij samen met zijn compagnon zijn eigen herenkledingzaak in Zaandam, PointFashion."Als je kijkt wat wij nu al hebben neergezet, dat is best wel groot."

Uit het leven van rusteloze zwervers…

Onder de titel 'Woonwagenkampen in onze omgeving' publiceerde de Gooi- en Eemlander begin 1935 een serie van zes artikelen die verhalen over de woonwagenbewoners en de woonwagenkampen in de omgeving van Hilversum. Ze schetsen een prachtig beeld van het leven van woonwagenbewoners aan het begin van de twintigste eeuw, hoe er door de buitenwereld naar hen werd gekeken en van het gemeentelijke beleid. De overeenkomsten met de huidige tijd terug zijn soms frapant...

Verder in Het Wiel:

Woonwagenrecht: Hoe hoog mag een woonwagen zijn – Discriminatie en gelijkheidsbeginsel
Column Tonny: Voor ons allen                       
Kerstgroeten van Frans Duijts
Korte berichten, Trots op, Liefs van…


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.