Uitbreiding standplaatsen laat op zich wachten

Het vlot nog niet met de beoogde uitbreiding van woonwagenstandplaatsen in ons land. Zo’n veertig gemeenten hebben plannen voor uitbreiding, maar liefst zestig gemeenten zeggen (voorlopig) geen extra standplaatsen te willen aanleggen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat de NOS halverwege dit jaar onder alle gemeenten heeft gehouden. De redactie van Het Wiel mocht de resultaten inzien.

‘We zijn vermoord op dezelfde gronden als de Joden, uit racisme’

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om het te realiseren, maar het Holocaust Namenmonument in Amsterdam komt er en krijgt langzamerhand gestalte. Nadat burgemeester Halsema begin juni de eerste paal voor de bouw de grond in heeft geslagen, is 23 september de eerste steen gelegd van de in totaal 102.000 stenen. Eén steen voor elk Joods, Sinti en Roma slachtoffer van de Holocaust. Het Wiel sprak met een van de initiatiefnemers van het monument, Sinto Zoni Weisz, die als 7-jarig jongetje als enige van zijn gezin de Holocaust overleefde.

Nog vaak discriminatie woonwagenbewoners, Sinti en Roma

Woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland ervaren nog vaak discriminatie. Ook voelen zij zich buitengesloten van de maatschappij. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europese bureau voor de Grondrechten (FRA). Het bureau heeft ruim 4600 Roma, Sinti en reizigers geïnterviewd in zes landen: België, Ierland, Engeland, Zweden, Frankrijk en Nederland. 

Moed in barre tijden

Moed in barre tijdenDe Tweede Wereldoorlog kent vele verhalen. In dit Wiel staan we opnieuw bij enkele stil. Zoals bij het verhaal van Harrie Semler en Trien Semler-Hendriks. Dit echtpaar leidde tijdens de oorlog vanuit hun woonwagen verzetsgroep “De Vrijbuiters”. Een verhaal over moed in barre tijden.

Verder in Het Wiel:

  • Woonwagenrecht: kermisstandplaats, wel of geen huur
  • 75 jaar na de oorlog: Het relaas van de families Weisz en Steinbach
  • Het verhaal achter….
  • Column Tonny: De Driestuiversopera

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.