Het Wiel 2022-2

Eindelijk weer thuis in de woonwagen in Mill en Sint Hubert

Met de oplevering van vijf nieuwe woonwagens heeft de - op 1 januari dit jaar ontstane -gemeente Land van Cuijk op 18 maart een eerste stap gezet in het herstel van de huisvesting van woonwagenbewoners. De al jaren leegstaande vijf standplaatsen in Mill en Sint Hubert mogen weer worden bewoond. Daarmee telt het dorp als vanouds weer zes woonwagenstandplaatsen. 

 

Hoe gaat het nu met…Carel Peeters

Hij heeft een passie voor wiskunde, en door zijn succesvolle wetenschappelijke carrière kreeg Carel Peeters een ander leven dan hij zich als kind kon voorstellen. Het was voor hem geen weg die alleen maar gemakkelijk was, maar hij heeft een manier gevonden om twee werelden in zichzelf te verenigen. Carel Peeters is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.

 

Voor de Tweede keer vijf generaties

De geboorte van een vijfde generatie; het is en blijft een bijzondere gebeurtenis. Als binnen een familie voor de tweede keer een vijfde generatie wordt geboren, en het is wederom een meisje op rij, is misschien wel sprake van een unicum in Nederland. Alie, Lien, Alie en Lien mochten het meemaken, met de geboorte van de kleine Aline op 18 maart dit jaar.

 

Een wethouder vroeg: zijn jullie al op het gas aangesloten?

Sinds 2018 is ze politiek actief voor Gemeente Belang Kampen (GBK), en sinds de verkiezingen is ze ook gemeenteraadslid. De vorming van het college is nog niet rond in Kampen, maar Eline Schmidt-Blokzijl (40) hoopt straks op een wethouderspost. Dat zal niet voor woonwagenzaken worden. ‘Dat gaat een beetje een belangenconflict opleveren, hoe graag ik het ook zou willen.’

 

Het lot van de familie Petalo en andere families uit IJsselstein tijdens WO II

In Het Wiel is de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan de vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder meer in de serie ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Maar lang niet alle verhalen zijn al verteld. En gaandeweg duikt steeds weer nieuwe informatie op. Zo ook over het lot van de familie Petalo en andere families uit IJsselstein. De historische kring IJsselstein en cultureel antropoloog en onderzoeker Peter Jorna deden beiden nader onderzoek naar de gebeurtenissen in het dorp en beschreven hun bevindingen. Aan de vooravond van 4 en 5 mei het verhaal van de ‘zigeuners’ in IJsselstein. 

 

Sterra Kuijpers, Europees kampioen kickboksen

Reizigers en sport, het blijkt vaak een goede combinatie. Vooral in vechtsporten en voetbal zien we veel talent. In ‘Tonny zoekt Talent’ gaat Tonny Pruijmboom op zoek naar reizigers met een passie voor sport, van opkomend talent tot gevestigde naam. Van vechtsport tot darten en van voetbal tot wielrennen. Deel 2:  Sterra Kuijpers uit Cuijk, Europees kampioen kickboksen.

 

Herinnering in beeld

Een foto alleen kan veel zeggen, maar lang niet altijd alles. Een sip kijkend jongetje in armoedige omstandigheden op, zo wijst het uithangbord uit, ‘woonwagenkamp Dieren’. Moet je als kijker medelijden krijgen met dit jongetje? Echt niet, zegt Henky Donkervoort. ‘Ik heb er een hele mooie tijd gehad!’ 

 

En verder

 • Vrouwelijk ondernemerschap: Uitvaartbegeleiding Christina
 • Nieuws van de VSRWN: De verhoudingen op de woning- versus woonwagenmarkt
 • Hendrikje krijgt een nieuwe huurwoonwagen!
 • Opgemerkt: Podcast Domme vragen bestaan wel, over woonwagenbewoners
 • Nieuws Kort

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2021-6

Harderwijkers hopen op groot nieuw centrum

Het college van B en W van Harderwijk heeft de koers uitgestippeld voor nieuw woonwagenbeleid. Uitgangspunt is de huidige 56 standplaatsen uitbreiden met 65 tot 85 plekken. Als het aan de bewoners ligt, komen die op één grote nieuwe locatie, met een eigen clubhuis en bij voorkeur op de plek van het vroegere grote centrum. ‘Het is niet dat we afgezonderd willen leven van de rest van de samenleving, we willen wonen in familieverband’, zegt Lammert de Ruiter. 

 

Tip van de sluier voor een goede oliebol... 

Het is zaterdagmiddag tegen sluitingstijd. In de oliebollenkraam van Steff Rouleaux wordt heel wat afgelachen en gedold. De een krijgt een stuk ducktape over zijn mond toegewenst, een ander wordt plagend beschreven als ‘kinky’. Het tekent de gemoedelijke sfeer in de kraam van Oliebollen Utrecht.

 

Hoe gaat het nu met…Sieneke!

Ze was nog maar net achttien toen ze in 2010 voor Nederland meedeed aan het Eurovisiesongfestival met Ik ben verliefd (sha-la-lie). Het heeft de carrière van Sieneke Baum-Peeters, als zangeres van het levenslied, tot op de dag van vandaag een boost gegeven. ‘Zonder dat songfestival, had ik niet gestaan waar ik nu sta.’ Sieneke is getrouwd en heeft twee kinderen. 

 

Woonwagenrecht: Oude huurwagen en onderhoud

Er zijn veel woonwagenbewoners die nog in een huurwoonwagen wonen die best wel oud is. Veel van die woonwagens vertonen gebreken en zijn in ieder geval niet aangepast aan de moderne tijd. De isolatiewaarden laten vaak te wensen over. De stookkosten zijn dan ook erg hoog. Met de verhoogde gasprijzen kan dat voor veel mensen een probleem gaan opleveren. Advocaat Sjoerd Jaasma gaat in op de vraag: wat kun je daar aan doen?

 

Giovanni’s zoektocht naar zijn roots

Zijn oma groeide op in de woonwagen in Zeeland en moest als meisje van zes al op het land werken. Bewogen door de jeugd van zijn oma en nieuwsgierig naar zijn eigen achtergrond, ging kleinzoon en theatermaker Giovanni Brand (27) op zoek naar zijn roots. En naar een antwoord op de vraag waar hij al lang mee worstelde: ben je als homo wel welkom op het woonwagencentrum? Het resulteerde in de theatervoorstelling ‘Zigeunerkind met traan.’ 

 

De gezichten achter Rolleman lifestyle

Hij is een eenvoudige volksjongen, zoals hij zelf zegt, zij komt uit de wagen. Samen met dochter Anna en zoon Nico vormen Marcel en Nellie Jacobs het familiegezicht achter het lifestyle-merk Rolleman, dat sinds begin dit jaar achter op Het Wiel prijkt. Met joggingpakken die zijn ontworpen voor de mensen van de wagen, maar aanslaan bij een veel breder publiek. Niet vreemd, vindt Marcel. ‘Een wiel is de basis voor heel veel dingen in het leven, bijna alles draait om, of op wielen.’

 

En verder in dit Wiel:

 • Tonny: De laatste column
 • Documentaire Wonen is bijzonder
 • René Otto wint Best Young Talent Award voor de beste jonge jurist/advocaat
 • Internationale Roma dag opgenomen bij feestdagen in kalenders en agenda's van De Hobbit 
 • Nieuws van de VBWN en VSRWN
 • Het geharrewar over de kosten van een woonwagen

Miss Teen… van de wagen

Vier meisjes van de wagen doen mee met de Miss Teen verkiezing in hun provincie. Hun gemeenschappelijk droom? Model worden. Maar de tieners beseffen ook dat een carrière als model voor niet veel meiden is weggelegd. En dus gaan ze gewoon naar school en maken plannen voor ook een toekomst buiten de schijnwerpers om.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.