Woonwagenrecht: De zaak Waddinxveen

De kantonrechter te Gouda heeft op 10 januari 2019 een belangrijke uitspraak gedaan waarin de vraag is beantwoord of een woonwagen hetzelfde is als een woonwagenwoning. De rechter wijst op twee artikelen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en besluit dat een woonwagenwoning niet gelijkgesteld kan worden met een woonwagen.

Aantal woonwagenstandplaatsen per gemeente in beeld

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft op verzoek van Het Wiel alsnog het overzicht verstrekt met het aantal woonwagenstandplaatsen per gemeente. Eerder wilde het ministerie die gegevens niet bekend maken, naar eigen zeggen op verzoek van de VNG (Vereniging van Nederlandse gemeenten). Die zou vrezen dat gemeenten die geen woonwagenstandplaatsen hebben hierop worden aangekeken. 
Het overzicht per gemeente vindt u hier. Zeventig gemeenten hebben net gereageerd. Weet u hoeveel standplaatsen er in een van die gemeenten zijn, of klopt informatie volgens u niet, laat het dan weten via een reactie onder het artikel, via het contactformulier op deze website of via e-mail hetwiel@xs4all.nl.

De reacties van gemeenten op het beleidskader in kaart

De strijd voor woonwagenbewoners leek eindelijk gestreden, toen Kajsa Ollongren, de Minister van Binnenlandse Zaken, in juli 2018 gemeenten wees op hun plicht om Sinti, Roma en Reizigers te huisvesten. Maar wat de gemoederen had moeten sussen, leidde alleen maar tot meer onrust. Woonwagenbewoners voelen zich niet gehoord en voerden acties. “We zijn overgeleverd aan de willekeur van gemeenten.” In een rondgang langs alle gemeenten blijkt dat een aantal gemeenten serieus werk maakt van nieuw beleid, een fors aantal schuift het nog wat voor zich uit, en een deel ziet om diverse redenen geen noodzaak de koers te wijzigen.

Het lot van woonwagenbewoners tijdens de watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari voltrok zich 66 jaar geleden, een grote natuurramp die aan ruim 1800 mensen het leven zou kosten. De watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook - zeer kwetsbare - woonwagens getroffen, zoals die op het woonwagenkampje in Middelharnis. Het Wiel zocht uit wat er met de bewoners van het kampje is gebeurd. ...En stuitte in de archieven op nog meer berichten over woonwagenbewoners die getroffen werden door de natuurramp van '53. 
Foto: links van de mensen drijft een woonwagen in het water met mensen op het dak. Het verhaal achter deze foto leest u in dit Wiel.

“De laksheid van gemeentes, dat heeft mij het meest geschokt”

Als kind groeide ze vlak naast een woonwagenkampje op. De nieuwsgierigheid naar hoe het leven daar was, heeft Gerda Godrie-van Gils (75) nooit meer losgelaten. Een paar jaar geleden besloot ze onderzoek te gaan doen naar woonwagenbewoners. Dat heeft geresulteerd in het boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen, een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918-2018'.

Verder in Het Wiel:

  • Column Tonny: Laat Rudi niet knock out gaan
  • Groningse Samuela kampioen taekwondo
  • Verspreider van reclamefolders en weekbladen discrimineerde
  • Nieuwe taxatiewijzer woonwagens
  • Klacht tegen EenVandaag vanwege stigmatiserende berichtgeving
  • Liefs van… en de spreuken van Marie

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.