Het Wiel 5-2023

Rechtszaak en uitbreidingsplan Den Haag

De Stichting Sinti, Roma en Reizigers mag de rechtszaak tegen de gemeente Den Haag voortzetten. De gemeente wilde dit voorkomen door te stellen dat de stichting niet voldoet aan allerlei eisen en daarom niet mag procederen namens de achterban. Maar daar ging de rechter niet in mee, tenminste voor een belangrijk deel niet. Dat blijkt uit de uitspraak in het tussenvonnis van de rechtbank Den Haag op 6 september jongstleden. 

Ondertussen is de gemeente Den Haag wel met nieuw beleid gekomen. De gemeente zegt te willen gaan uitbreiden met veertig nieuwe standplaatsen binnen vijf jaar, en nog eens veertig binnen vijf en tien jaar, 'als daar dan nog behoefte aan bestaat'. De stichting Sinti, Roma en Reizigers heeft in een eerste reactie laten weten dat er 230 mensen op de wachtlijst staan, waarvan sommigen al meer dan vijftien en twintig jaar. Veertig extra plekken binnen vijf jaar is daarom ruim onvoldoende, aldus de stichting. De rechtszaak - waarin onder meer wordt geëist: een gelijke wachtduur voor een standplaats als voor een sociale huurwoning - loopt dan ook gewoon door.

 

Raadslid Jan Bauer: 'Als je gaat stemmen maak je verschil'

Hij is - voor zover bekend - het jongste gemeenteraadslid ooit uit de woonwagen. En ook een van de jongste van Nederland toen hij in 2022 als 24-jarige raadslid voor de PvdA in Hoogeveen werd. Het Wiel vroeg Jan Bauer naar zijn drijfveren, en naar de komende landelijke verkiezingen. Hij hoopt dat mensen uit de wagen dan massaal gaan stemmen. Liefst op GroenLinks-PvdA natuurlijk als het aan hem ligt, en liever juist niet op partijen als de PVV of FvD die in de Tweede Kamer bij belangrijke moties voor Roma, Sinti en woonwagenbewoners juist tegen hebben gestemd. 'Dat heeft in mijn ogen wel bewezen dat ze allesbehalve voor ons zijn', zegt Jan.

 

Woonwagenrecht: Wanneer ben je een echte woonwagenbewoner

Advocaat Sjoerd Jaasma gaat dit nummer in op een zaak waarin het onder meer draait om de vraag of een klager een echte woonwagenbewoner is. Volgens de definitie van het College voor de Rechten van de Mens is een woonwagenbewoner iemand die van generatie op generatie in de woonwagen heeft gewoond en die deel is van een bevolkingsgroep met een van andere bevolkingsgroepen te onderscheiden cultuur. Het maakt daarbij niet uit of je inmiddels in een huis woont, want door het standplaatsentekort hebben veel mensen niet de kans gekregen in een woonwagen te wonen. Maar ben je ook een woonwagenbewoner als je grootmoeder een tijd in een woonwagen heeft gewoond, ergens in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw? De rechter mag zich over die vraag gaan buigen. 

 

Frank van Etten, hard aan zichzelf gewerkt

Leef als een zigeuner was zijn eerste hit en daarmee was hij direct populair bij veel woonwagenbewoners. Zanger Frank van Etten loopt al 22 jaar mee in het vak. Momenteel is hij volop bezig met het voorbereiden van een groot concert volgend jaar maart in AFAS Live. En er staat meer op stapel, zoals een film over zijn leven. Frank heeft een groot, samengesteld gezin. Hij is altijd druk, maar vindt innerlijke rust ook heel belangrijk. 

 

Tonny zoekt talent - jeugd WK Muay Thai Turkije

Van 30 september tot en met 8 oktober vond in Turkije het jeugd WK Muay Thai plaats, waaraan ruim zeventig landen deelnamen. Vanuit Nederland streden acht jonge deelnemers  mee. Onder hen twee meiden van de wagen: Jaimely Pruijmboom (12) en Serena Molenaar (13). Tonny Pruijmboom was er als vader van Jaimely bij, en doet rechtsstreeks verslag vanuit de Turkse badplaats Kemer waar het jeugd WK plaatsvond.

 

De stoelenmatter van het noorden (deel II)

Al jaren verdiept Gradeke Bakker zich in de geschiedenis van haar familie: overgrootvader Lammert Bakker en zijn vrouw Grietje Wolters, een stoelenmattersgezin dat vanaf circa 1890 een rondreizend bestaan leidde. In het vorige Wiel maakten we in deel I kennis met de achtergrond van Lammert en zijn vrouw Grietje. In deel II wordt ingezoomd op de jaren van de reis tussen 1895 en 1936: het harde dagelijkse leven van het hardwerkende gezin, het discriminerede overheidsbeleid, de Woonwagenwet van 1918, de 'ontvoering' van kermismeisje Antoinetta Gühnen door haar geliefde Fedde Bakker, tot aan het overlijden van Grietje Wolters in 1936. 

 

Rapport rekenkamercommissie leidt tot discriminatieklacht

In de gemeente Hoogeveen heeft een onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie tot commotie onder bewoners geleid. Reden: in het rapport worden woonwagenbewoners zonder aanleiding expliciet en in het algemeen genoemd als risicofactor voor criminaliteit, en voor ‘(mogelijke) malafide praktijken’ in de autobranche. Het leidde tot reuring in een raadsvergadering en een klacht wegens discriminatie tegen (alvast) RTV Drenthe, die de ongefundeerde verwijzingen naar woonwagenbewoners in relatie tot criminaliteit en (mogelijke) malafide praktijken in de autobranche kritiekloos overnam in een artikel over het rapport.  

 

Verder in dit Wiel

  • Mooi afscheidsgebaar voor voormalig wethouder Jan Zwiers
  • Geldzaken: energietoeslag en energie bespaartips
  • Nieuws kort: Geen witte woonwagens in Enschede, Amsterdam stuit op weerstand, Vreugde en verdriet in Alkmaar, Bewoners Alphen kunnen verhuizen, Raad Amstelveen in gesprek met woonwagenbewoners, Locatie Oirschot mag uitbreiden, Opgemerkt...

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2023-2

Frans en Sieneke op theatertour: ‘Zet ons in een lege zaal en het is feest’

Ze worden twee iconen van het Nederlandstalige levenslied genoemd en dat is niet voor niks. Frans Bauer en Sieneke Baum-Peeters hebben allebei hun sporen op dit gebied meer dan verdiend. Ze werkten al eerder samen en dat smaakte naar meer. Eind vorig jaar hadden ze de You Tube-hit Vaya con Dios. En in maart zijn ze gestart met een grote theatertour van vijftig optredens, ’n Avond met jou, onder begeleiding van de Holland Showband.

 

WOONWAGENRECHT 
Toewijzingseisen standplaats; mag een gemeente van alles eisen?

Een gemeente besloot dat mensen die in aanmerking wilden komen voor een standplaats aan meerdere voorwaarden moesten voldoen. Zo moesten aspirant-bewoners niet alleen aantonen dat zij van woonwagenbewoners afstammen, maar ook zij minimaal zes van de afgelopen tien jaar in een woonwagen gewoond hadden, plus dat zij inwoner zijn van die gemeente. De rechter vond dat de gemeente die laatste twee eisen niet mocht stellen. Advocaat Jaasma legt uit waarom, en wat een gemeente wel mag opnemen in de voorrangsregels voor toewijzing. 

 

’De plek in de geschiedenis, daar willen wij erkenning voor’

Er moet meer aandacht komen voor de vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de geschiedenislessen op scholen, maar ook tijdens de Nationale Dodenherdenking. Daarvoor pleit activiste Lalla Weiss, die zich al jaren inzet voor de rechten van Sinti en Roma. 

 

'Wij zijn op dezelfde basis vervolgd en vermoord als Joden. Dat wordt weleens vergeten.’

Ter nagedachtenis aan zijn omgekomen familie heeft Zoni Weisz (86) op 18 april Stolpersteine gelegd voor zijn oude huis aan de Laarstraat in Zutphen. 'Er ging niet één dag in mijn leven voorbij dat ik niet op de een of andere manier teruggekeken heb en teruggedacht heb aan mijn familie', zegt Zoni in de reportage die Omroep Gelderland over hem en zijn in de Tweede Wereldoorlog vermoorde vader, moeder, twee zusjes en broerje maakte.

 

Tonny zoekt talent - Jaymio Brink (18)

In deel 8 duikt Tonny Pruijmboom in de wereld van BMX met BMX talent Jaymio Brink, die in de voetsporen treedt van zijn vader Dorus Brink. Jaymio is vijf keer Nederlands kampioen, een keer Europees kampioen, drie keer derde van de wereld geworden en een keer tweede van de wereld bij de junioren. Ook vader Dorus komt aan het woord.

 

Zusilia en Noa in de race voor nationale miss-titel 

Bij de miss-verkiezingen van tegenwoordig draait het niet meer om mooi zijn alleen. Je moet onder andere goed overweg kunnen met anderen, zakelijk talent hebben en hart voor een goed doel. Noa van 15 en Zusilia van 30 jaar hebben het in zich. Beiden dingen dit jaar mee naar de nationale titel van miss. Zusilia naar die van Miss Netherlands Universe, en Noa naar die van Miss Teen Nederland.

 

Een nieuwe woonwagen? Eerst zelf voorfinancieren graag

Was er dit jaar net goed nieuws vanuit de NHG - met ingang van 1 januari kan ook voor woonwagens extra worden geleend voor energiebesparende maatregelen - is er een fikse nieuwe kink in de kabel op het hypothekenfront. De Rabobank heeft de voorwaarden zo veranderd dat pas een hypotheek wordt verstrekt als de woonwagen op de standplaats staat. En er zijn meer beperkende voorwaarden.

 

En verder:

  • Toch verzekering mogelijk via Centraal Beheer en FBTO?
  • 'Daar praat ik niet over'. Boek van Anjes Wolfs-Driessen over het leven van haar moeder Mädie Franz, een Sinti meisje dat de oorlog overleefde. 
  • Nieuws van WBN: agenda herdenkingen en andere evenementen.
  • Geldzaken: huurverhoging per 1 juli
  • Raad voor de Journalistiek veegt klacht van de Stichting Sinti, Roma en Reizigers over berichtgeving NOS van tafel
  • Nieuws kort

 

Het Wiel 2022-6

Stichting start rechtszaak tegen gemeente Den Haag

De Escamplaan probeert ze nog altijd te vermijden. Het roept te veel nare herinneringen op aan de plek waar ze thuis was en die onder dwang is ontruimd, zegt Ciska Semler, voorzitter van de nog jonge stichting Sinti, Roma en Reizigers. Gesteund door advocaten van PILP en Houthoff is de stichting onlangs een rechtszaak gestart tegen de gemeente Den Haag.
‘De casus in Den Haag is een goede procedure om implementatie van het rijksbeleid af te dwingen', zegt Merel Hendrickx, een van de advocaten van de stichting Sinti, Roma en Reizigers namens PILP.

 

Kampioen karate Joanna Veraart

Nog maar zeventien jaar is de Limburgse Joanna Verspaget, kersvers Nederlands kampioen karate. In augustus won ze bovendien het wereldkampioenschap karate Wado stijl in Denemarken. Haar ultieme droom? Ooit nog eens een olympische medaille winnen. 'Maar met een plek in de wereldtop alle stijlen zou ik ook al heel blij zijn.'

 

Drie woonwagens verwoest, ze waren niet verzekerd

Een kwajongensstreek leidde zondag 6 november tot een grote brand op een woonwagencentrum in het uiterste noorden van Eindhoven. Een woonwagen ging volledig in vlammen op, twee naast gelegen woonwagens zijn onbewoonbaar geworden. ‘We hebben in het verleden verschillende keren geprobeerd een verzekering af te sluiten’, vertelt een van de bewoners. ‘Maar als we de postcode invulden, kwam steeds de melding dat verzekeren niet mogelijk was.'                                                                                
 

Woonwagenrecht: btw over de huur van een woonwagen

Btw heffen over de huur van een woonwagen is hoogst ongebruikelijk. Een woonwagen is volgens Europese wetgeving immers onroerend goed als deze alleen met behoorlijke inspanning kan worden verplaatst, en dat gaat voor het overgrote merendeel van de woonwagens op. Toch heffen sommige woningcorporaties wel btw over de huur. In een recente zaak heeft de rechter bepaald dat dit ook mag, als dit zo is overeengekomen in de huurovereenkomst. Advocaat Sjoerd Jaasma ziet dat anders. 'Volgens mij is het zo dat als er geen btw mag worden geheven, partijen dat ook niet kunnen afspreken met elkaar.' Ook gaat Jaasma in op wat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens kan betekenen voor het afdwingen van nutsvoorzieningen bij het kraken van een standplaats.

 

Alie Denie, al 32 jaar onderneemster

Als klein meisje werd Alie Denie al van school af gehaald. Ze was immers toch voorbestemd om huisvrouw te worden, dachten haar ouders. Maar Alie zag dat anders. Zij wilde zelfstandig zijn, haar eigen centjes verdienen. En zo begint het bijzondere en ook ontroerende verhaal van een meisje dat zich dankzij enorme wilskracht en doorzettingsvermogen weet op te werken tot de graag geziene en gerespecteerde onderneemster die ze nu al vele jaren is in het Westland.                                                         

Woonwagen verzekeren: Vaak een nee, heel soms ja in verzekeringsland

Woonwagenbewoners moeten nog altijd flink rondshoppen willen ze een verzekering kunnen vinden voor de inboedel en woonwagen. Dat blijkt uit een rondgang die Het Wiel begin november maar weer eens maakte langs tal van verzekeraars. De reacties zijn als vanouds veelal teleurstellend. Hoewel bewoners niet overal tegen een dichte deur aanlopen. Interpolis (via de Rabobank) verzekert wel. Aegon alleen moderne woonwagens zonder wielen en Univé beoordeelt elke woonvorm aan de hand van verschillende factoren. Kunnen woonwagenbewoners om een of andere reden niet bij een van deze verzekerars terecht, dan is er ook geen alternatief. OOM-verzekeringen bijvoorbeeld verzekert zo'n beetje alles wat los en vastzit, tegen weliswaar extra hoge premies, behalve woonwagens. Een verklaring daarvoor wil de verzekeraar niet geven.
Plus: Na 28 jaar probleemloos te zijn verzekerd zonder pardon uit de verzekering worden gegooid.

En verder:

  • Woonwagen Belangen Nederland: Motie Haarlemmermeer
  • Fotoboek Suzanne Valkenburg geeft persoonlijk inkijkje in het leven op een Arnhemse woonwagenlocatie
  • Nieuws kort: Uitbreiding Arnhem; goed en slecht nieuws voor bewoners Bosland in Bergschenhoek; College haarlemmermeer moet aan de slag; Verhoging NHG hypotheek voor energiebesparing nu ook voor woonwagens; Probleem voor minister De Jonge, verzekeraars verzekeren ook geen flexwoningen; Robert Pater onder contract bij Berk Music;
  • Niet te dure recepten voor de kerst

Het Wiel 2022-3

Hoe gaat het nu met... Rafael van der Vaart

In zijn loopbaan als profvoetballer zat hij toch al nooit verlegen om doelpunten, maar zijn meest spectaculaire goal was waarschijnlijk de acrobatische backheel goal in een wedstrijd van Ajax tegen Feijenoord in 2003. Het vraagt om snel kunnen schakelen, om in een fractie van een seconde te beslissen om op je handen te gaan staan en de bal met de achterkant van je schoenen de touwen in te schieten. Daarna kwam de ontlading in de vorm van een lach van oor tot oor, zoals we zo vaak hebben gezien bij Rafael van der Vaart. Rafael houdt van voetballen, dat is duidelijk. Hoe gaat het met hem nu zijn carrière als profvoetballer ten einde is?

 

Over voor woonwagenbewoners stigmatiserend en discriminerend beleid 

Als het gaat om bewoners van woonwagens en bewustwording van stigmatisering en discriminatie, is er nog een lange weg te gaan. Dat blijkt maar weer uit een controlelijst ('checklist') waarmee meerdere gemeenten werken in de strijd tegen ondermijning, en die afkomstig is van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Woonwagencentra en hun bewoners worden daarin expliciet als ‘signaal’ voor criminaliteit genoemd. Sylvana Simons van Bij1 heeft er inmiddels kamervragen over gesteld. In Het Wiel onder andere: wat is er aan de hand, om welke gemeenten gaat het zoal, en wat is de reactie van het ministerie.
Verder ook: de Rotterdamwet in Nijmegen en discriminerende Bibob-regels in meerdere gemeenten voor bewoners van woonwagens. 

 

Woonwagenrecht: Uitsterfbeleid 2.0 en Bibob

Er zijn gemeenten in Nederland die hun woonwagenstandplaatsen jaren leeg laten staan en daar mee weg denken te komen. Zo ook de gemeente Rijssen-Holten. In deze gemeente liggen twee woonwagencentra die al jaren vrijwel helemaal leeg staan. Hoe kan dat vraag je je dan af. Nou dat gaat zo….
Plus: Sommige gemeenten zijn ook nog steeds verhuurder van de woonwagenstandplaatsen en zij kunnen dan in hun beleidsregels vastleggen dat vastgoedtransacties vallen onder de Bibob. Of dat houdbaar is, is maar de vraag. 

 

Wat is er nou leuker dan voor je eigen stad iets te kunnen betekenen

Gulsen Metz (48) is een, zoals dat ook wel wordt genoemd, mensenmens. In maart is ze met voorkeursstemmen gekozen als gemeenteraadslid in - wat is uitgeroepen tot mooiste vestingstadje van Nederland - Gorkum. Vanuit die positie wil de versbakken politica zich gaan inzetten voor de inwoners van haar stad. En dan vooral op sociaal gebied, oftewel daar waar onrecht valt te bespeuren.

 

Herinnering in beeld

Kip ik heb je... Zo luidt de titel bij deze unieke foto op de voorpagina van Het Wiel van oktober 1980: Jan Hoedt in een hartelijke begroeting met wijkagent Bot. Verderop in Het Wiel is de tegenactie van wijkagent Bot te zien: Jan Hoedt wordt opgetild door agent Bot. De foto's maken deel uit van een reportage op het voormalige regionale centrum Vroneroord bij Heerhugowaard. Vanwege rijksbeleid moest het centrum weer worden opgeheven en de bewoners worden verspreid over kleine locaties in omliggende gemeenten. Het Wiel bracht de gemoedelijke sfeer die op het centrum heerste in beeld, en interviewde een familie die niets liever wil dan op dit centrum blijven wonen.

En verder

  • Tonny zoekt talent: Supporter
  • Nieuws van de VSRWN: Het zwarte schaap op de "zwarte lijst"?
  • Onrust in het Twentse landschap: agrariërs zien nieuw woonwagencentrum niet zitten 
  • De belangrijkste wijzigingen na 1 juli
  • Nieuws Kort en Opgemerkt

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2021-1

Over nooit ingeloste beloftes

Meer dan twintig jaar geleden, vlak voor de afschaffing van de Woonwagenwet, kwam toenmalig staatssecretaris Remkes met een overzicht van 46 ‘tekortgemeenten’. Hoe zijn deze gemeenten omgegaan met de tekorten? Hebben ze de benodigde standplaatsen ooit bijgebouwd? Journalist Inge Oosterhoff zocht het uit voor Pointer, een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV.  

Beleid gemeenten - De stand van zaken

Hoe gaan gemeenten om met het nieuwe beleidskader van minister Ollongren? Is de behoefte aan standplaatsen inmiddels geïnventariseerd? Zijn er plannen voor uitbreiding? In het vorige Wiel hielden we een rondje langs een aantal 'goede voorbeeld-gemeenten'. In dit Wiel een nieuwe ronde, waarbij opvalt dat gemeenten en bewoners soms wel een heel andere inschatting maken van de behoefte aan standplaatsen. 

Hoe gaat het nog met… Janske

In een woonwagen ben ik geboren… Het is al tientallen jaren terug dat Janske dit nummer zong, maar het is nog niet vergeten. Het zou het lijflied van woonwagenbewoners worden. Heel bijzonder, want Janske Mentzij (54) was nog maar vijftien in die tijd. Ze is altijd met muziek bezig gebleven en maakte begin vorig jaar een comeback met Ik ben weer terug. 

Woonwagenrecht: Huurwoonwagen, heb je daar recht op?

Woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma ontvangt regelmatig vragen van woonwagenbewoners over het kunnen huren van een woonwagen. Het is bekend dat het overgrote deel van de woonwagenbewoners over een eigen woonwagen beschikt, maar er is nog steeds een groep van minimaal 25 procent die graag een huurwagen wil. Heb je daar recht op?  Advocaat Jaasma gaat op deze veelgestelde vraag in.  

Sinti in Nuenen hebben veel geduld nodig

Twee jaar geleden wilde de provincie Noord-Brabant de gemeente Nuenen samenvoegen met Eindhoven, want de dorpelingen waren niet in staat hun eigen zaken te regelen. Op het laatst ging de annexatie niet door. Het dossier Woonwagenzaken van meer dan 1000 pagina’s laat zien dat het er misschien toch van moet komen. De gemeente geeft heel veel geld uit, maar de bewoners merken er niets van.

Geschiedenis Haagse Sinti en Roma vastgelegd

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbleven de meeste Sinti en Roma in Nederland in de stad Den Haag. Daar zijn tijdens de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 ook de meeste mensen opgepakt. Hoe hun leven er voor die desastreuze dag uit zag, en wat de gevolgen waren van de razzia, is te lezen in Sinti en Roma in Den Haag - Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970). Het boek is in opdacht van het Haags Gemeentearchief geschreven door onderzoeker Peter Jorna.

Moedige redders in Middelharnis

Het is altijd prettig als mensen meedenken over interessante verhalen voor de lezers van Het Wiel. Zo werd de redactie door een opmerkzame lezer gewezen op een artikel in Eilanden-Nieuws van 5 juli 2002. Het gaat over het verloop van de Watersnoodramp op 1 februari 1953 bij het woonwagenkampje in Middelharnis. Dit keer belicht vanuit het perspectief van enkele moedige dorpsgenoten, die in actie kwamen toen ze hoorden dat bewoners van het kampje in grote nood verkeerden. 

Verder in dit Wiel

  • Oordeel 'weigeren huurwoonwagen geen discriminatie' stelt teleur
  • Hoe staat het met de monitor woonwagenstandplaatsen?
  • Column Tonny: koud hè...
  • Gemeente Hoogeveen zet streep door stilstand-beleid na uitkomst behoefteonderzoek
  • Ook gemeente Den Haag gaat kijken naar mogelijkheden tot uitbreiding
  • Nieuws vanuit de VSRWN (Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners in Nederland) 
  • Geldzaken: Steunregelingen in coronatijd
  • Liefs van....

 

 

 

 

Nog vaak discriminatie woonwagenbewoners, Sinti en Roma

Woonwagenbewoners, Sinti en Roma in Nederland ervaren nog vaak discriminatie. Ook voelen zij zich buitengesloten van de maatschappij. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europese bureau voor de Grondrechten (FRA). Het bureau heeft ruim 4600 Roma, Sinti en reizigers geïnterviewd in zes landen: België, Ierland, Engeland, Zweden, Frankrijk en Nederland. 

Oordelen mensenrechtencollege: Wachttijd moet gelijkwaardig zijn

Wanneer is er wel of geen sprake van discriminatie van bewoners van woonwagens door gemeenten? Uitgangspunt is dat de wachttijd voor woonwagenbewoners en voor mensen die wachten op een sociale huurwoning zo gelijk mogelijk moet zijn. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld in diverse klachten van woonwagenbewoners. 
Ook in dit Wiel een beknopt overzicht van een aantal andere belangrijke oordelen van het mensenrechtencollege in 2019. 

Rijk aan de slag met aanbevelingen Nationale ombudsman

Goed nieuws van het front van de Rijksoverheid. De minister van Binnenlandse Zaken gaat, samen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nieuwe handvaten ontwikkelen voor gemeenten om ervoor te zorgen dat het woonwagenbeleid niet langer indruist tegen de mensenrechten. Dat staat in een brief die minister Plasterk 15 september naar de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens heeft gestuurd.
(foto voorpagina: Marcel van de Kerkhof)

Woonwagen Awards uitgereikt

Voor het zevende achtereenvolgende jaar vond zondag 1 oktober de Roma Pride plaats. Tien landen deden dit jaar mee. In Nederland was de organisatie in handen van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Zij greep de Roma Pride aan om Woonwagen Awards uit te reiken aan mensen die zich hebben ingezet voor woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Onder de winnaars: voormalig minister Stef Blok van Wonen, Arnhems wethouder Wonen Geert Ritsema en journalist Felix Nijland uit Oldenzaal.
(foto: Peter Jorna)

Nog altijd veel onduidelijkheid over hypotheekverstrekking

Uit reacties op een bericht op onze facebookpagina's (Het Wiel en Woonwagennieuws), blijkt dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats. Volgens de een kun je wel een hypotheek krijgen bij - overigens alleen - de Rabobank, volgens een ander weigert hun plaatselijke bank. Het Wiel nam contact op met de bank en vroeg hoe het nu eigenlijk zit.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.