Het Wiel 1-2024
Ruim 30 jaar wachten op een plek in Westland
Ze bestaan nog; gemeenten die niet onder stoelen of banken steken dat ze geen enkele boodschap hebben aan verworven rechten van woonwagenbewoners. Ondanks uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Beleidskader van BZK, een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens en - niet in de laatste plaats - bewoners die al decennia wachten op een standplaats. Westland, waar glastuinbouw kennelijk boven huisvesting gaat, is zo'n gemeente. 'Gelukkig hebben we juristen hè' klonk het 14 februari nog veelzeggend in de Commissie Wonen.
Django Wagner: 'Alleeen voor de kinderen ga ik de wagen uit'
Django Wagner heeft drukke dagen achter de rug. Avonden achtereen optreden tijdens de carnavalsdagen en kort daarop door naar Oostenrijk. Tussendoor is hij bezig met de opnames van een nieuwe single en clip. Niettemin maakt hij tijd vrij voor de lezers van Het Wiel. ‘Tuurlijk, altijd‘, zegt de zanger met het kenmerkende sikje die inmiddels heel wat belangrijke muziekprijzen in de wacht heeft gesleept.
Woonwagenrecht: Samenwonen en uit elkaar gaan
De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan in een zaak waarbij de officiële huurder uit de woonwagen was vertrokken na het beëindigen van de relatie, en de ex-partner de huur is gaan betalen. De verhuurder was het daar niet mee eens omdat er geen huurovereenkomst was met de ex-partner, en eiste dat de standplaats ontruimd moest worden. De kantonrechter en het gerechtshof gaven de verhuurder gelijk. Maar de Hoge Raad oordeelde anders. Die vind dat het gerechtshof meer had moeten stilstaan bij de persoonlijke omstandigheden: dat het voor de bewoner van belang is om in familieverband te blijven wonen omdat hij, vanwege slechte gezondheid, mantelzorg van hen ontvangt, en omdat het gezien de huidige situatie op de woningmarkt voor hem vrijwel onmogelijk is voor andere passende huisvesting in aanmerking te komen.
Wel een standplaats maar geen woonwagen
Jonge starters Tysean en Gemay (beiden 21) uit Landgraaf hebben een probleem. Zij hebben een standplaats, maar krijgen geen hypotheek voor een wagen. Die verstrekt de Rabobank alleen als de standplaats eigendom of in erfpacht is. Maar daar weigert de gemeente Landgraaf aan mee te werken. Eindstand voor de tweelingzussen Tysean en Gemay: een standplaats die maandelijks 245 euro kost, ‘en toch wonen we noodgedwongen bij onze ouders,’ klinkt het.
Voetbalclubs met Rolleman DNA
Dit jaar zet Tonny voetbalclubs met Rolleman DNA in de schijnwerpers. Na WKE'16 uit Emmen in Het Wiel 6 van 2023 in dit nummer een interview met de voorzitter van PKC'83 uit Groningen, met de toepasselijke naam Robert Groninger. Over het ontstaan van de PKC'83 (Peizerweg Kring Combinatie 1983), de twee teams senioren en de inmiddels tien teams zaalvoetbal waarvan het eerste team speelt in de eerste divisie, over de ambities van de club, over het historische treffen in de competitie met WKE'16 vorig jaar, over super-vrijwilliger Pietje Tel, en over feestjes. 'We hebben na elke thuiswedstrijd live-muziek of een zanger. We maken er altijd een mooi feestje van.'
Uitbreiding Groningen en Emmen; 30(+) plekken erbij voor de mensen van de wagen
Het heeft jaren aan touwtrekken, overleg en discussies gekost, maar in Emmen en Groningen is de kogel door de kerk. In Groningen komen er 30 nieuwe plekken bij voor woonwagenbewoners en in Emmen 38. We spreken met nadruk over plekken omdat nog niet duidelijk is of het puur om woonwagens gaat of misschien om woonwagens in combinatie met doelgroepwoningen. Duidelijk is wel dat in Emmen de uitbreiding bij het bestaande grote centrum komt, en in Groningen wordt gezocht naar een locatie in de buurt van het huidige grote centrum.
Ben ik een woonwagenbewoner?
Wanneer ben je een woonwagenbewoner? En wanneer niet (meer)? Met die vraag worstelt filosoof en schrijver Sjereno Cörvers, die is opgegroeid in de woonwagen maar daar niet meer woont, al jaren. Voor Het Wiel zet hij zijn twijfels op een rij; ben ik nu een woonwagenbewoner, of niet?
En verder:
- Uitbreiding Groningen en Emmen: 30 en 38 plekken erbij
- Middenpagina's: fotoreportage uit 1939 van het kamp aan de Snippelingsdijk in Deventer
- Geldzaken: Noodfonds energie, en de salderingsregeling
- Nieuws kort
- Consumenten tips
Het Wiel 2023-4
Stapelbare en schakelbare gasloze woonwagen
Jarenlang heeft ze erop gewacht, en 20 juli was het dan zover. Met de overhandiging van de sleutels door woningcorporatie Wooninc. kon Yvon haar eerste treden zetten in haar gloednieuwe huurwoonwagen in Eindhoven. Geen gewone woonwagen, maar een gasloze die geschakeld en gestapeld kan worden. Het achterliggende idee daarbij is dat meer families de kans krijgen bij elkaar te wonen. De woonwagen met warmtepomp is ontworpen door woningcorporatie Wooninc.
Woonwagenrecht
Huur standplaats na overlijden; nieuwe uitspraak rechter
In Woonwagenrecht gaat advocaat Sjoerd Jaasma in op een nieuwe rechterlijke uitspraak over het mogen overnemen van de huur van een standplaats van de opa en oma. Volgens de rechter moet het samenleven van de vrouw met haar opa en oma (zij aten onder meer samen en de grootouders pasten op de kleinkinderen) worden beoordeeld in het licht van de woonwagencultuur, die sterk wordt bepaald door het samenleven in familieverband. Dat de vrouw tijdenlang in een caravan naast de woonwagen van haar grootouders woonde, en pas op het laatst bij haar opa en oma is ingetrokken, maakt dat niet anders, volgens de rechter. De vrouw mag de standplaats overnemen. Advocaat Jaasma hoopt dat andere rechters deze afwegingen gaan overnemen en dat het makkelijker wordt om de standplaats van grootouders over te nemen.
Samen op Reis
Woonwagen Cultuurdag 2023
Het is een gezellige boel 11 augustus op het Entreeplein van het Openluchtmuseum. Het is een prachtige plek om bij elkaar te komen ter gelegenheid van de Woonwagen Cultuurdag. Er is een divers programma van sprekers, een quiz en vooral muziek. Ook wordt het KIEN (Kenniscentrum Immateriaal Erfgoed Nederland) in het zonnetje gezet. Dit omdat het het kenniscentrum de Vereniging Behoud Woonwagencultuur Nederland (VBWN) heeft bijgestaan om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te komen. Een (foto)reportage.
Herman en Jany in de schijnwerpers
Twee van de artiesten die op het podium stonden op de Woonwagen Cultuurdag in het Openluchtmuseum zijn vader en dochter Herman en Jany van Dooren. Ze hebben niet alleen het zingen met elkaar gemeen; ze maken zich ook, ieder op een eigen manier, sterk voor het behoud van de woonwagenculuur.
'Mijn wagen'
Hoe pakken bewoners die hun eigen woonwagen bouwen het aan? Welke materialen worden gebruikt, waar moet rekening mee gehouden worden en waar lopen ze tegenaan tijdens het bouwproces? Een bewoner die zich deze zomer in het zweet werkt om zijn eigen droomwagen te realiseren, vertelt.
De stoelenmatter van het noorden (deel 1)
Gradeke Bakker verdiept zich al jaren in de geschiedenis van haar familie; mensen van de reis. Zij vertelt in woord en beeld het verhaal van haar overgrootouders Lammert Bakker, zoon van turfstekers, en Grietje Wolters, wier familie dan al een eeuw te voet met handkarren, scharensliep en galanterieën door het Drentse land trekt. Samen verdienen Lammert en Grietje vanaf 1890 al stoelenmattend de kost. Hun trek van dorp tot dorp wordt niet langer te voet afgelegd, maar met de woonwagen, waarmee zij een van de eerste mensen zijn die op deze manier rondtrokken.
Mogelijkheden financiering woonwagens en standplaatsen wordt onderzocht
Wordt het eindelijk mogelijk om, net als voor huizen en bouwkavels, ook voor woonwagens en standplaatsen een starterslening en hypotheek te krijgen? Het is nog te vroeg om die vraag positief te kunnen beantwoorden, maar goed nieuws is dat het onderwerp eindelijk op de agenda staat van het Rijk. Er is een eerste overleg geweest tussen de betrokken ministeries (Binnenlandse Zaken en Financiën) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Nationale Hypotheek Garantie en de Rabobank. Daarin is niet alleen de starterslening voor woonwagens besproken, maar ook de knelpunten die door Het Wiel zijn aangekaart: de aanscherping van de hypotheekvoorwaarden door de Rabobank, waardoor vrijwel niemand nog in aanmerking komt voor een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats.
En verder in dit Wiel o.a.
- Wereldkampioen kick- en thaiboksen Serena (13)
- Ingezonden: De Romavlag is toch echt de vlag van de Roma
- Nieuws kort
Het Wiel 2023-3
Tudderenderweg wordt uitgebreid
Een kleine stap vooruit in Sittard. Het grootste woonwagencentrum in de stad krijgt er elf standplaatsen bij. De bewoners zijn blij, maar het is nog niet voldoende. Zij willen dat er maximaal uitgebreid wordt, en dan is er plek voor nog vijf extra standplaatsen. Probleem is dat de provincie Limburg het terrein waar die extra vijf standplaatsen zouden kunnen komen, inmiddels tot kwetsbare natuur rekent, volgens de gemeente. Al stellen de bewoners daar vraagtekens bij.
Woonwagenrecht
Demonstreren voor meer standplaatsen, mag dat?
Ja dat mag, volgens advocaat Sjoerd Jaasma. Demonstreren met de caravan mag ook, maar dat mag niet gaan lijken op een permanente bezetting van standplaatsen of stukken grond. Als dat gebeurt, ontstaat het risico dat de feitelijke dwang – het bezetten van de grond – de overhand krijgt boven het uitdragen van een gemeenschappelijk standpunt, namelijk dat er meer standplaatsen moeten komen. Demonstreren mag dus mits niet te lang op dezelfde plaats, en op een gegeven moment is de demonstratie uitgewerkt. Het doel is aandacht vragen voor een probleem, en als dat gebeurt is dan is het doel bereikt en kan de demonstratie beëindigd worden.
Gemeenten eisen betere financieringsmogelijkheden voor woonwagens
Goed nieuws. Terwijl bewoners van woonwagens al tientallen jaren tegen dichte deuren oplopen bij hypotheekverstrekkers, verzekeraars en Rijk bij het verzoek om dezelfde kansen en mogelijkheden te hebben als ieder ander, werpen de gemeenten zich nu als medestrijder op. Zij willen dat de starterslening ook mogelijk wordt voor woonwagens, én dat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) voor woonwagens flink wordt verhoogd.
Frans Duijts, nog altijd ondernemer in hart en nieren
Frans Duijts is verkozen tot Nachtburgemeester 2023. Aanleiding om Frans weer eens te ‘aan de mouw te trekken’. Want wat houdt dat in, Nachtburgemeester? Maar ook: hoe bevalt de samenwerking met rapper Donnie, waarmee hij eerder dit jaar weer een succesvolle single uitbracht? Hoe zit dat met die drankhandel? En wat ligt er muzikaal gezien dit jaar nog in het verschiet?
Kosten nieuwe woonwagen flink gestegen
Het heeft meer dan een jaar op zich laten wachten, maar het onderzoek naar de kosten van een woonwagen en standplaats is eind april door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) naar de Tweede Kamer gestuurd. Net te laat om mee te nemen in het vorige Wiel. Zoals verwacht, en eigenlijk ook al bekend, zijn de kosten van vooral de woonwagen explosief gestegen.
Sjef Weber de sloper
Het is geen gebruikelijke handelswaar die zaterdag 17 juni op een kraam op de markt in hartje Helmond ligt. Geen appels, peren, kaas of noten worden er aan de man gebracht, maar een nieuw boek. Sjef de sloper is de titel, en het bevat het levensverhaal van sloper annex autohandelaar en bokstrainer Sjef Weber. Vooral bekend als trainer van schoonzoon en meervoudig wereldkampioen kickboksen Nieky Holzken.
Wesley Wolters, judoka
In Tonny zoekt talent duikt Tonny Pruijmboom dit keer in de wereld van Judo. Het is de passie van de tienjarige Wesley Wolters uit Hollandscheveld. Wesley wil liefst professioneel judoka worden en timmert daarvoor al aardig aan de weg. Hij is al twee keer districtskampioen geworden. 'Dat is het allerhoogste dat je kunt bereiken onder de twaalf jaar', legt hij uit.
En verder in dit Wiel o.a.
- Vijf generaties vrouwen
- Nieuws kort met onder meer: 21 extra standplaatsen voor Haarlemmermeer en 14 voor Sneek
Het Wiel 2022-6
Stichting start rechtszaak tegen gemeente Den Haag
De Escamplaan probeert ze nog altijd te vermijden. Het roept te veel nare herinneringen op aan de plek waar ze thuis was en die onder dwang is ontruimd, zegt Ciska Semler, voorzitter van de nog jonge stichting Sinti, Roma en Reizigers. Gesteund door advocaten van PILP en Houthoff is de stichting onlangs een rechtszaak gestart tegen de gemeente Den Haag.
‘De casus in Den Haag is een goede procedure om implementatie van het rijksbeleid af te dwingen', zegt Merel Hendrickx, een van de advocaten van de stichting Sinti, Roma en Reizigers namens PILP.
Kampioen karate Joanna Veraart
Nog maar zeventien jaar is de Limburgse Joanna Verspaget, kersvers Nederlands kampioen karate. In augustus won ze bovendien het wereldkampioenschap karate Wado stijl in Denemarken. Haar ultieme droom? Ooit nog eens een olympische medaille winnen. 'Maar met een plek in de wereldtop alle stijlen zou ik ook al heel blij zijn.'
Drie woonwagens verwoest, ze waren niet verzekerd
Een kwajongensstreek leidde zondag 6 november tot een grote brand op een woonwagencentrum in het uiterste noorden van Eindhoven. Een woonwagen ging volledig in vlammen op, twee naast gelegen woonwagens zijn onbewoonbaar geworden. ‘We hebben in het verleden verschillende keren geprobeerd een verzekering af te sluiten’, vertelt een van de bewoners. ‘Maar als we de postcode invulden, kwam steeds de melding dat verzekeren niet mogelijk was.'
Woonwagenrecht: btw over de huur van een woonwagen
Btw heffen over de huur van een woonwagen is hoogst ongebruikelijk. Een woonwagen is volgens Europese wetgeving immers onroerend goed als deze alleen met behoorlijke inspanning kan worden verplaatst, en dat gaat voor het overgrote merendeel van de woonwagens op. Toch heffen sommige woningcorporaties wel btw over de huur. In een recente zaak heeft de rechter bepaald dat dit ook mag, als dit zo is overeengekomen in de huurovereenkomst. Advocaat Sjoerd Jaasma ziet dat anders. 'Volgens mij is het zo dat als er geen btw mag worden geheven, partijen dat ook niet kunnen afspreken met elkaar.' Ook gaat Jaasma in op wat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens kan betekenen voor het afdwingen van nutsvoorzieningen bij het kraken van een standplaats.
Alie Denie, al 32 jaar onderneemster
Als klein meisje werd Alie Denie al van school af gehaald. Ze was immers toch voorbestemd om huisvrouw te worden, dachten haar ouders. Maar Alie zag dat anders. Zij wilde zelfstandig zijn, haar eigen centjes verdienen. En zo begint het bijzondere en ook ontroerende verhaal van een meisje dat zich dankzij enorme wilskracht en doorzettingsvermogen weet op te werken tot de graag geziene en gerespecteerde onderneemster die ze nu al vele jaren is in het Westland.
Woonwagen verzekeren: Vaak een nee, heel soms ja in verzekeringsland
Woonwagenbewoners moeten nog altijd flink rondshoppen willen ze een verzekering kunnen vinden voor de inboedel en woonwagen. Dat blijkt uit een rondgang die Het Wiel begin november maar weer eens maakte langs tal van verzekeraars. De reacties zijn als vanouds veelal teleurstellend. Hoewel bewoners niet overal tegen een dichte deur aanlopen. Interpolis (via de Rabobank) verzekert wel. Aegon alleen moderne woonwagens zonder wielen en Univé beoordeelt elke woonvorm aan de hand van verschillende factoren. Kunnen woonwagenbewoners om een of andere reden niet bij een van deze verzekerars terecht, dan is er ook geen alternatief. OOM-verzekeringen bijvoorbeeld verzekert zo'n beetje alles wat los en vastzit, tegen weliswaar extra hoge premies, behalve woonwagens. Een verklaring daarvoor wil de verzekeraar niet geven.
Plus: Na 28 jaar probleemloos te zijn verzekerd zonder pardon uit de verzekering worden gegooid.
En verder:
- Woonwagen Belangen Nederland: Motie Haarlemmermeer
- Fotoboek Suzanne Valkenburg geeft persoonlijk inkijkje in het leven op een Arnhemse woonwagenlocatie
- Nieuws kort: Uitbreiding Arnhem; goed en slecht nieuws voor bewoners Bosland in Bergschenhoek; College haarlemmermeer moet aan de slag; Verhoging NHG hypotheek voor energiebesparing nu ook voor woonwagens; Probleem voor minister De Jonge, verzekeraars verzekeren ook geen flexwoningen; Robert Pater onder contract bij Berk Music;
- Niet te dure recepten voor de kerst
Nog altijd veel onduidelijkheid over hypotheekverstrekking
Uit reacties op een bericht op onze facebookpagina's (Het Wiel en Woonwagennieuws), blijkt dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats. Volgens de een kun je wel een hypotheek krijgen bij - overigens alleen - de Rabobank, volgens een ander weigert hun plaatselijke bank. Het Wiel nam contact op met de bank en vroeg hoe het nu eigenlijk zit.
Hypotheekverstrekker Aegon discrimineert oordeelt mensenrechtencollege
Mag een hypotheekverstrekker een hypotheek voor een woning weigeren omdat deze op een woonwagenlocatie staat? Nee, heeft het College voor de Rechten van de Mens onlangs beoordeeld. De hypotheekverstrekker, in dit geval Aegon Hypotheken BV, maakt zich daarmee schuldig aan onderscheid op grond van ras.
Onderwerpen
- (Nieuw)bouw (13)
- Aanbevelingen Raad van Europa (0)
- Bekende woonwagenbewoners (11)
- Beleid gemeenten (64)
- België (1)
- Beroepen (2)
- Bewonerscommissie (1)
- bewonersinitiatieven (3)
- Brandverzekering (4)
- Capelle aan de IJssel (1)
- College voor de Rechten van de Mens (8)
- Cultuur (28)
- De woonwagen (9)
- Discriminatie (17)
- Drachten (1)
- energiezuinig (3)
- Europa (1)
- Geschiedenis (14)
- Haarlemmermeer (3)
- Hoorn (0)
- Huren en kopen (9)
- Huurrecht (7)
- hypotheek (6)
- Integratie (2)
- Jongeren (4)
- Kerkrade (1)
- Kermis (1)
- Kosten woonwagen (2)
- Laaggeletterdheid (1)
- Landelijk beleid (17)
- Media (4)
- Media en berichtgeving (4)
- Muziek (8)
- Onderhoud (4)
- Onderzoeken (5)
- Opstal- en inboedelverzekering (3)
- Oss (2)
- Recht (4)
- Rijswijk (1)
- Roma (12)
- Sinti (17)
- Sport (9)
- Standplaatsentekort (38)
- Tweede Wereldoorlog (20)
- Uitbreiding (15)
- Uitsterfbeleid (13)
- Verontreiniging (2)
- Vervolging Sinti en Roma (7)
- Verzekeringen (4)
- Waalre (1)
- Wet- en regelgeving (12)
- Woonwagenbewoners in beeld (44)
- Woonwagenrecht (16)
- Zangers (7)
- Zeist (1)
Uitgaven
- nummer 2023-6 (1)
- nummer 2023-5 (1)
- nummer 2023-4 (1)
- nummer 2023-3 (1)
- nummer 2023-2 (1)
- nummer 2023-1 (1)
- nummer 2022-6 (1)
- nummer 2022-5 (1)
- nummer 2022-4 (1)
- nummer 2022-3 (1)
- nummer 2022-2 (0)
- nummer 2022-1 (1)
- nummer 2021-6 (1)
- nummer 2021-5 (1)
- nummer 2021-4 (1)
- nummer 2021-3 (1)
- nummer 2021-2 (1)
- nummer 2021-1 (1)
- nummer 2020-6 (4)
- nummer 2020-5 (4)
- nummer 2020-4 (3)
- nummer 2020-3 (2)
- nummer 2020-2 (1)
- nummer 2020-1 (1)
- nummer 2019-5/6 (7)
- nummer 2019-4 (6)
- nummer 2019-3 (5)
- nummer 2019-2 (4)
- nummer 2019-1 (5)
- nummer 2018-6 (3)
- nummer 2018-5 (5)
- nummer 2018-4 (1)
- nummer 2018-3 (4)
- nummer 2018-2 (7)
- nummer 2018-1 (6)
- nummer 2017-6 (5)
- nummer 2017-5 (7)
- nummer 2017-4 (4)
- nummer 2017-3 (4)
- nummer 2017-2 (3)
- nummer 2017-1 (3)
- nummer 2016-6 (4)
- nummer 2016-5 (4)
- nummer 2016-4 (4)
- nummer 2016-3 (4)
- nummer 2016-2 (1)
- nummer 2016-1 (3)
- nummer 2015-7 (4)
- nummer 2015-6 (3)
- nummer 2015-5 (3)
- nummer 2015-4 (4)
- nummer 2015-3 (3)
- nummer 2015-2 (3)
- nummer 2015-1 (3)
- nummer 2014-7 (3)
- nummer 2014-6 (3)
- nummer 2014-5 (3)
- nummer 2014-4 (3)
- nummer 2014-3 (3)
- nummer 2014-2 (3)
- nummer 2014-1 (3)
- nummer 2013-7 (3)
- nummer 2013-6 (3)
- nummer 2013-5 (3)
- nummer 2013-4 (3)
- nummer 2013-3 (3)
- nummer 2013-2 (3)
- nummer 2013-1 (3)
- nummer 2010-2 (1)
- nummer 2009-7 (2)
- nummer 2009-6 (1)
- Het Wiel 1-2024 (1)