Het Wiel 5-2023

Rechtszaak en uitbreidingsplan Den Haag

De Stichting Sinti, Roma en Reizigers mag de rechtszaak tegen de gemeente Den Haag voortzetten. De gemeente wilde dit voorkomen door te stellen dat de stichting niet voldoet aan allerlei eisen en daarom niet mag procederen namens de achterban. Maar daar ging de rechter niet in mee, tenminste voor een belangrijk deel niet. Dat blijkt uit de uitspraak in het tussenvonnis van de rechtbank Den Haag op 6 september jongstleden. 

Ondertussen is de gemeente Den Haag wel met nieuw beleid gekomen. De gemeente zegt te willen gaan uitbreiden met veertig nieuwe standplaatsen binnen vijf jaar, en nog eens veertig binnen vijf en tien jaar, 'als daar dan nog behoefte aan bestaat'. De stichting Sinti, Roma en Reizigers heeft in een eerste reactie laten weten dat er 230 mensen op de wachtlijst staan, waarvan sommigen al meer dan vijftien en twintig jaar. Veertig extra plekken binnen vijf jaar is daarom ruim onvoldoende, aldus de stichting. De rechtszaak - waarin onder meer wordt geëist: een gelijke wachtduur voor een standplaats als voor een sociale huurwoning - loopt dan ook gewoon door.

 

Raadslid Jan Bauer: 'Als je gaat stemmen maak je verschil'

Hij is - voor zover bekend - het jongste gemeenteraadslid ooit uit de woonwagen. En ook een van de jongste van Nederland toen hij in 2022 als 24-jarige raadslid voor de PvdA in Hoogeveen werd. Het Wiel vroeg Jan Bauer naar zijn drijfveren, en naar de komende landelijke verkiezingen. Hij hoopt dat mensen uit de wagen dan massaal gaan stemmen. Liefst op GroenLinks-PvdA natuurlijk als het aan hem ligt, en liever juist niet op partijen als de PVV of FvD die in de Tweede Kamer bij belangrijke moties voor Roma, Sinti en woonwagenbewoners juist tegen hebben gestemd. 'Dat heeft in mijn ogen wel bewezen dat ze allesbehalve voor ons zijn', zegt Jan.

 

Woonwagenrecht: Wanneer ben je een echte woonwagenbewoner

Advocaat Sjoerd Jaasma gaat dit nummer in op een zaak waarin het onder meer draait om de vraag of een klager een echte woonwagenbewoner is. Volgens de definitie van het College voor de Rechten van de Mens is een woonwagenbewoner iemand die van generatie op generatie in de woonwagen heeft gewoond en die deel is van een bevolkingsgroep met een van andere bevolkingsgroepen te onderscheiden cultuur. Het maakt daarbij niet uit of je inmiddels in een huis woont, want door het standplaatsentekort hebben veel mensen niet de kans gekregen in een woonwagen te wonen. Maar ben je ook een woonwagenbewoner als je grootmoeder een tijd in een woonwagen heeft gewoond, ergens in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw? De rechter mag zich over die vraag gaan buigen. 

 

Frank van Etten, hard aan zichzelf gewerkt

Leef als een zigeuner was zijn eerste hit en daarmee was hij direct populair bij veel woonwagenbewoners. Zanger Frank van Etten loopt al 22 jaar mee in het vak. Momenteel is hij volop bezig met het voorbereiden van een groot concert volgend jaar maart in AFAS Live. En er staat meer op stapel, zoals een film over zijn leven. Frank heeft een groot, samengesteld gezin. Hij is altijd druk, maar vindt innerlijke rust ook heel belangrijk. 

 

Tonny zoekt talent - jeugd WK Muay Thai Turkije

Van 30 september tot en met 8 oktober vond in Turkije het jeugd WK Muay Thai plaats, waaraan ruim zeventig landen deelnamen. Vanuit Nederland streden acht jonge deelnemers  mee. Onder hen twee meiden van de wagen: Jaimely Pruijmboom (12) en Serena Molenaar (13). Tonny Pruijmboom was er als vader van Jaimely bij, en doet rechtsstreeks verslag vanuit de Turkse badplaats Kemer waar het jeugd WK plaatsvond.

 

De stoelenmatter van het noorden (deel II)

Al jaren verdiept Gradeke Bakker zich in de geschiedenis van haar familie: overgrootvader Lammert Bakker en zijn vrouw Grietje Wolters, een stoelenmattersgezin dat vanaf circa 1890 een rondreizend bestaan leidde. In het vorige Wiel maakten we in deel I kennis met de achtergrond van Lammert en zijn vrouw Grietje. In deel II wordt ingezoomd op de jaren van de reis tussen 1895 en 1936: het harde dagelijkse leven van het hardwerkende gezin, het discriminerede overheidsbeleid, de Woonwagenwet van 1918, de 'ontvoering' van kermismeisje Antoinetta Gühnen door haar geliefde Fedde Bakker, tot aan het overlijden van Grietje Wolters in 1936. 

 

Rapport rekenkamercommissie leidt tot discriminatieklacht

In de gemeente Hoogeveen heeft een onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie tot commotie onder bewoners geleid. Reden: in het rapport worden woonwagenbewoners zonder aanleiding expliciet en in het algemeen genoemd als risicofactor voor criminaliteit, en voor ‘(mogelijke) malafide praktijken’ in de autobranche. Het leidde tot reuring in een raadsvergadering en een klacht wegens discriminatie tegen (alvast) RTV Drenthe, die de ongefundeerde verwijzingen naar woonwagenbewoners in relatie tot criminaliteit en (mogelijke) malafide praktijken in de autobranche kritiekloos overnam in een artikel over het rapport.  

 

Verder in dit Wiel

  • Mooi afscheidsgebaar voor voormalig wethouder Jan Zwiers
  • Geldzaken: energietoeslag en energie bespaartips
  • Nieuws kort: Geen witte woonwagens in Enschede, Amsterdam stuit op weerstand, Vreugde en verdriet in Alkmaar, Bewoners Alphen kunnen verhuizen, Raad Amstelveen in gesprek met woonwagenbewoners, Locatie Oirschot mag uitbreiden, Opgemerkt...

 

 

 

 

 

 

Het Wiel 2023-1

Emmense Bouke laat van zich horen ...en hoe!

Hij heeft een stem die wereldwijd monden doet openvallen. Weet met even veel gemak het publiek met rustige nummers te raken, als met up-tempo nummers waarbij hij niet alleen zichzelf maar ook zijn band opzweept het uiterste eruit te halen. Het had niet anders gekund of Bouke & Elvis Mattersband is de winnaar geworden van The Tribute, Battle of the Bands. Straks staat hij in de Ziggo Dome, een droom die uitkomt voor Bouke.

 

Woonwagenrecht: caravan of trailer op een woonwagenstandplaats, mag dat?

In de rubriek Woonwagenrecht gaat advocaat Sjoerd Jaasma in op twee rechterlijke uitspraken over het plaatsen van een caravan en van een trailer op een standplaats. Of dat mag hangt af van de vraag of de eigenaar over een bouwvergunning beschikt. In het geval van de caravan zou dat volgens de gemeente misschien wel kunnen, mits de caravan zou worden aangepast. In het geval van de trailer oordeelde de rechter dat de trailer, met alleen een dakraampje, niet kan worden gezien als een woonwagen.

 

Tonny zoekt talent

Tonny duikt deze keer in de wereld van het turnen en trampolinespringen. Wat houdt turnen en trampolinespringen precies in? Hoe vaak moet je ervoor trainen om mee te doen bij het Nederlands kampioenschap? En gebeuren er weleens ongelukken?  Turnster en trampolinespringster Anique Bakker, die al een zilveren medaille heeft gewonnen op het Nederlands kampioenschap turnen en  al een paar keer 3e is geworden op het NK trampoline springen, vertelt. 

 

Berichtgeving media vaak nog stigmatiserend

Het is bewoners van woonwagens al vele jaren een doorn in het oog: het vizier van media op een woonwagenlocatie als die mede onderdeel is van een landelijke politieactie. Op 3 februari van dit jaar was het weer raak toen beelden van een doorzoeking op een woonwagenlocatie het nieuws domineerden. Dat dergelijke nieuwsvoorziening stigmatiserend is voor woonwagenbewoners, dat dringt niet altijd door tot media.

 

De positiviteit van de Wanrooytjes

Hij is ‘een waus’, zij is ‘Poes’. Samen hangen ze op de bank, spelen als de kinderen van huis zijn, doen kunstjes, nemen elkaar in de maling, kibbelen omdat zij niet genoeg aandacht krijgt van hem of hij niet genoeg aan het huishouden doet. En dat alles in korte grappige filmpjes die samen al meer dan een miljoen keer zijn bekeken. De Wanrooytjes gaan goed op TikTok. Zo goed dat ze door filmproducent Warner Bros. zijn gevraagd voor de rode loper. 

En verder in dit Wiel o.a.

  • Subsidieaanvragen gemeenten voor standplaatsen in 2021
  • Nog meer verzekeraars die woonwagens weigeren; het Verbond van Verzekeraars reageert
  • Nieuws van WBN: woonwagenstandplaatsen ontwikkelen is geen hogere wiskunde
  • Geldzaken: nu ook huurverlaging voor de laagste inkomens in woonwagens
  • Wooninc. helpt getroffen bewoners Eindhoven uit de brand met verplaatsbare woonwagenwoning
  • Nieuws kort

 

 

 

 

 

 

In gesprek met dr. Huub Evers over berichtgeving over woonwagenbewoners

De laatste maanden zijn bewoners van woonwagencentra regelmatig negatief in het nieuws geweest. Sensationele koppen trekken de aandacht en werken vooroordeel bevestigend. Het komt ook voor dat gewoon niet klopt wat er staat of er worden in het nieuws verbanden gesuggereerd die in werkelijkheid niet of nauwelijks bestaan. Wat maakt dat deze manier van berichtgeving zo hardnekkig en eenzijdig is? En waarom wordt er zo weinig geschreven vanuit de beleving van de woonwagenbewoners zelf? Het Wiel praat hierover met dr. Huub Evers, specialist media-ethiek en interculturele journalistiek. 

Opmerkelijke uitspraak Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan over een klacht van de VSRWN (Vereniging Sinti, Roma, Woonwagenbewoners Nederland). Aanleiding was een uitzending van EenVandaag waarin beelden werden getoond van een politie-inval in Den Haag. Een stigmatiserende uitzending, vindt de VSRWN. De RvdJ bleek het daar niet mee eens. Volgens de raad heeft Eenvandaag journalistiek zorgvuldig gehandeld. 


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.