Het Wiel 2022-6

Stichting start rechtszaak tegen gemeente Den Haag

De Escamplaan probeert ze nog altijd te vermijden. Het roept te veel nare herinneringen op aan de plek waar ze thuis was en die onder dwang is ontruimd, zegt Ciska Semler, voorzitter van de nog jonge stichting Sinti, Roma en Reizigers. Gesteund door advocaten van PILP en Houthoff is de stichting onlangs een rechtszaak gestart tegen de gemeente Den Haag.
‘De casus in Den Haag is een goede procedure om implementatie van het rijksbeleid af te dwingen', zegt Merel Hendrickx, een van de advocaten van de stichting Sinti, Roma en Reizigers namens PILP.

 

Kampioen karate Joanna Veraart

Nog maar zeventien jaar is de Limburgse Joanna Verspaget, kersvers Nederlands kampioen karate. In augustus won ze bovendien het wereldkampioenschap karate Wado stijl in Denemarken. Haar ultieme droom? Ooit nog eens een olympische medaille winnen. 'Maar met een plek in de wereldtop alle stijlen zou ik ook al heel blij zijn.'

 

Drie woonwagens verwoest, ze waren niet verzekerd

Een kwajongensstreek leidde zondag 6 november tot een grote brand op een woonwagencentrum in het uiterste noorden van Eindhoven. Een woonwagen ging volledig in vlammen op, twee naast gelegen woonwagens zijn onbewoonbaar geworden. ‘We hebben in het verleden verschillende keren geprobeerd een verzekering af te sluiten’, vertelt een van de bewoners. ‘Maar als we de postcode invulden, kwam steeds de melding dat verzekeren niet mogelijk was.'                                                                                
 

Woonwagenrecht: btw over de huur van een woonwagen

Btw heffen over de huur van een woonwagen is hoogst ongebruikelijk. Een woonwagen is volgens Europese wetgeving immers onroerend goed als deze alleen met behoorlijke inspanning kan worden verplaatst, en dat gaat voor het overgrote merendeel van de woonwagens op. Toch heffen sommige woningcorporaties wel btw over de huur. In een recente zaak heeft de rechter bepaald dat dit ook mag, als dit zo is overeengekomen in de huurovereenkomst. Advocaat Sjoerd Jaasma ziet dat anders. 'Volgens mij is het zo dat als er geen btw mag worden geheven, partijen dat ook niet kunnen afspreken met elkaar.' Ook gaat Jaasma in op wat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens kan betekenen voor het afdwingen van nutsvoorzieningen bij het kraken van een standplaats.

 

Alie Denie, al 32 jaar onderneemster

Als klein meisje werd Alie Denie al van school af gehaald. Ze was immers toch voorbestemd om huisvrouw te worden, dachten haar ouders. Maar Alie zag dat anders. Zij wilde zelfstandig zijn, haar eigen centjes verdienen. En zo begint het bijzondere en ook ontroerende verhaal van een meisje dat zich dankzij enorme wilskracht en doorzettingsvermogen weet op te werken tot de graag geziene en gerespecteerde onderneemster die ze nu al vele jaren is in het Westland.                                                         

Woonwagen verzekeren: Vaak een nee, heel soms ja in verzekeringsland

Woonwagenbewoners moeten nog altijd flink rondshoppen willen ze een verzekering kunnen vinden voor de inboedel en woonwagen. Dat blijkt uit een rondgang die Het Wiel begin november maar weer eens maakte langs tal van verzekeraars. De reacties zijn als vanouds veelal teleurstellend. Hoewel bewoners niet overal tegen een dichte deur aanlopen. Interpolis (via de Rabobank) verzekert wel. Aegon alleen moderne woonwagens zonder wielen en Univé beoordeelt elke woonvorm aan de hand van verschillende factoren. Kunnen woonwagenbewoners om een of andere reden niet bij een van deze verzekerars terecht, dan is er ook geen alternatief. OOM-verzekeringen bijvoorbeeld verzekert zo'n beetje alles wat los en vastzit, tegen weliswaar extra hoge premies, behalve woonwagens. Een verklaring daarvoor wil de verzekeraar niet geven.
Plus: Na 28 jaar probleemloos te zijn verzekerd zonder pardon uit de verzekering worden gegooid.

En verder:

  • Woonwagen Belangen Nederland: Motie Haarlemmermeer
  • Fotoboek Suzanne Valkenburg geeft persoonlijk inkijkje in het leven op een Arnhemse woonwagenlocatie
  • Nieuws kort: Uitbreiding Arnhem; goed en slecht nieuws voor bewoners Bosland in Bergschenhoek; College haarlemmermeer moet aan de slag; Verhoging NHG hypotheek voor energiebesparing nu ook voor woonwagens; Probleem voor minister De Jonge, verzekeraars verzekeren ook geen flexwoningen; Robert Pater onder contract bij Berk Music;
  • Niet te dure recepten voor de kerst

Het Wiel 2021-1

Over nooit ingeloste beloftes

Meer dan twintig jaar geleden, vlak voor de afschaffing van de Woonwagenwet, kwam toenmalig staatssecretaris Remkes met een overzicht van 46 ‘tekortgemeenten’. Hoe zijn deze gemeenten omgegaan met de tekorten? Hebben ze de benodigde standplaatsen ooit bijgebouwd? Journalist Inge Oosterhoff zocht het uit voor Pointer, een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV.  

Beleid gemeenten - De stand van zaken

Hoe gaan gemeenten om met het nieuwe beleidskader van minister Ollongren? Is de behoefte aan standplaatsen inmiddels geïnventariseerd? Zijn er plannen voor uitbreiding? In het vorige Wiel hielden we een rondje langs een aantal 'goede voorbeeld-gemeenten'. In dit Wiel een nieuwe ronde, waarbij opvalt dat gemeenten en bewoners soms wel een heel andere inschatting maken van de behoefte aan standplaatsen. 

Hoe gaat het nog met… Janske

In een woonwagen ben ik geboren… Het is al tientallen jaren terug dat Janske dit nummer zong, maar het is nog niet vergeten. Het zou het lijflied van woonwagenbewoners worden. Heel bijzonder, want Janske Mentzij (54) was nog maar vijftien in die tijd. Ze is altijd met muziek bezig gebleven en maakte begin vorig jaar een comeback met Ik ben weer terug. 

Woonwagenrecht: Huurwoonwagen, heb je daar recht op?

Woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma ontvangt regelmatig vragen van woonwagenbewoners over het kunnen huren van een woonwagen. Het is bekend dat het overgrote deel van de woonwagenbewoners over een eigen woonwagen beschikt, maar er is nog steeds een groep van minimaal 25 procent die graag een huurwagen wil. Heb je daar recht op?  Advocaat Jaasma gaat op deze veelgestelde vraag in.  

Sinti in Nuenen hebben veel geduld nodig

Twee jaar geleden wilde de provincie Noord-Brabant de gemeente Nuenen samenvoegen met Eindhoven, want de dorpelingen waren niet in staat hun eigen zaken te regelen. Op het laatst ging de annexatie niet door. Het dossier Woonwagenzaken van meer dan 1000 pagina’s laat zien dat het er misschien toch van moet komen. De gemeente geeft heel veel geld uit, maar de bewoners merken er niets van.

Geschiedenis Haagse Sinti en Roma vastgelegd

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbleven de meeste Sinti en Roma in Nederland in de stad Den Haag. Daar zijn tijdens de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 ook de meeste mensen opgepakt. Hoe hun leven er voor die desastreuze dag uit zag, en wat de gevolgen waren van de razzia, is te lezen in Sinti en Roma in Den Haag - Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900-1970). Het boek is in opdacht van het Haags Gemeentearchief geschreven door onderzoeker Peter Jorna.

Moedige redders in Middelharnis

Het is altijd prettig als mensen meedenken over interessante verhalen voor de lezers van Het Wiel. Zo werd de redactie door een opmerkzame lezer gewezen op een artikel in Eilanden-Nieuws van 5 juli 2002. Het gaat over het verloop van de Watersnoodramp op 1 februari 1953 bij het woonwagenkampje in Middelharnis. Dit keer belicht vanuit het perspectief van enkele moedige dorpsgenoten, die in actie kwamen toen ze hoorden dat bewoners van het kampje in grote nood verkeerden. 

Verder in dit Wiel

  • Oordeel 'weigeren huurwoonwagen geen discriminatie' stelt teleur
  • Hoe staat het met de monitor woonwagenstandplaatsen?
  • Column Tonny: koud hè...
  • Gemeente Hoogeveen zet streep door stilstand-beleid na uitkomst behoefteonderzoek
  • Ook gemeente Den Haag gaat kijken naar mogelijkheden tot uitbreiding
  • Nieuws vanuit de VSRWN (Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners in Nederland) 
  • Geldzaken: Steunregelingen in coronatijd
  • Liefs van....

 

 

 

 

“Als u het goedkoop wilt, moet u een cd’tje kopen en dat opzetten”

Ze vormen het vaste begeleidingsorkest bij de tentoonstelling O Lungo Drom. Speelden in de tv-serie De maatschap, over de bekende advocatenfamilie Moszkowicz. En toevalligerwijs ook tijdens de boekpresentatie De bokser, over het leven van Max Moszkowicz. We zijn niet alleen een van de laatste traditionele zigeunerorkesten, zegt eerste violist Gino Brandt met gepaste trots, we zijn ook nog een echt familie-zigeunerorkest.
Een orkest dat overigens misschien nooit had bestaan als de (over)grootouders Brandt niet vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Nederland waren gevlucht, en ook in ons land wisten te ontkomen aan de vervolging van Sinti en Roma. 

Foto: Gino, Django, Soenie, Prala en Moréno Brandt bij de opening van de tentoonstelling O Lungo Drom in het stadhuis van Weert. Op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op 27 januari speelt orkest Brandt tijdens de officiële herdenking bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in Amsterdam.

 

De kerstgroeten van… Jannes!

Elk jaar vraagt het Wiel een bekende woonwagenbewoner naar zijn herinneringen en gevoel bij kerst. Dit jaar het kerstgevoel van Jannes. Zijn kerstgedachte? “Houden van, het gevoel van samen zijn. Gewoon lief met mekaar omgaan, stilstaan bij degene die je liefhebt.” 

Het Rosenberg Trio – Muziek als familietraditie

Het swingt, is dynamisch, gepassioneerd en nodigt uit om mee te bewegen. Allemaal kwalificaties van de muziek van het Rosenberg Trio. Stochelo (sologitaar), Nous’che (ritmegitaar) en Nonnie (contrabas) Rosenberg staan al zo’n 28 jaar samen op het podium. Met een breed repertoire en veel eigen composities in de gypsy swing style spelen ze op alle grote jazzfestivals ter wereld. En ze maakten de muziek voor Django, een Franse film over de grote inspiratiebron van het Rosenberg Trio: de legendarische Sinti gitarist Django Reinhardt.

Muziek, zang en dans als brug

Net de soundcheck voor een optreden achter de rug, heeft Roger Moreno van Sinti-ensemble Tabor wel tijd om even te praten; hij moet nog uren wachten totdat het ensemble het podium opgaat. Geduld is de andere kant van het applaus. Ondertussen druppelen andere mensen binnen die meespelen op het Gipsyfestival van die avond, er worden handen geschud. Hier en daar klinkt een piano of een gitaar.

Je kunt nooit meer níet woonwagenbewoner zijn

Ze schitterde in musicals en televisieprogramma’s, treedt veelvuldig op op feesten en partijen in het land, is momenteel bezig met de opnames van een nieuwe cd én met de voorbereidingen voor een nieuwe serie van Gypsy Girls. Een interview met veelzijdig talent en bezige bij Antje Monteiro over het gevoel van... woonwagenbewoner zijn.

Gipsy jazz van vader op zoon

In het verleden was het woonwagencentrum aan de Broekmolenweg in Rijswijk de thuishaven van het Django Reinhardt Festival. Daar groeide ook Zonzo Basily (20) op die, hoe kan het ook anders, gegrepen werd door de muziek van deze legendarische jazzgitarist. Hij maakt als sologitarist inmiddels furore met zijn band de Basily Boys.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.