Eindelijk nieuwe woonwagen, na slopend gevecht tegen Mill

Het is een lange strijd geweest en heeft haar heel wat stress en slapeloze nachten bezorgd. Maar sinds kort ziet een bewoonster uit Mill de toekomst weer zonnig tegemoet. Haar oude tochtige en lekkende huurwagen is net voor de winter vervangen door een gloednieuwe woonwagen. En als het goed is, gaat de gemeente Mill en Sint Hubert de opgeheven standplaatsen ook weer in ere herstellen. Want ook die strijd is ten gunste van de bewoonster beslecht.

Als oude reizigers onder elkaar: samen wonen en samen delen

Surinaamse Nederlanders hebben ze, Hindoestaanse en Molukse. Dus waarom niet ook woonwagenbewoners! Een eigen woonzorgcentrum waar oudere reizigers samen kunnen wonen en hun eigen cultuur, gebruiken en herinneringen kunnen delen. Volgens een bewoner van woonwagencentrum Beukbergen in Huis ter Heide is er behoefte aan zo'n centrum. En dus legt hij zijn ideeën voor in dit Wiel, om de mening onder reizigers te peilen.

Foto: De gemeente Zeist is geïnteresseerd in het plan en denkt mee. Op de foto burgemeester Koos Janssen van Zeist en Jan Donkervoort.

Een woonwagen kopen; hoe zit het met de garantie?

Veel woonwagenbewoners hebben een eigen woonwagen. Sommige bouwen deze in eigen beheer maar de meeste bewoners zullen deze door een ander laten bouwen, een zogenaamde wagenbouwer. Af en toe komt er een zaak voorbij waarbij de kwaliteit van de wagen een probleem vormt. Hoe zit dat dan met de garantie en kun je de bouwer of de verkoper nog wel aanspreken na zo veel jaren? Advocaat woonwagenzaken Jaasma geeft uitleg in Woonwagenrecht.

De strijd van Louisa en het gevonden geluk

Louisa (33) is geboren als jongen, maar voelde zich meisje. Op haar twintigste liet ze zich ‘ombouwen’ tot vrouw. Na haar transformatie besloot Louisa haar verhaal wereldkundig te maken. Om meer begrip te kweken voor transgenders, zodat andere jongens en meisjes die in het verkeerde lichaam geboren zijn niet hetzelfde hoeven mee te maken als zij. In Het Wiel het verhaal van Louisa.

foto: TCKL Design/Photografie

Onderzoek wijst uit: keer zoveel standplaatsen nodig in Haarlemmermeer

In de gemeente Haarlemmermeer is een groot gebrek aan standplaatsen. Voor inwonende kinderen en andere familie zijn acuut 16 plekken nodig, en nog eens 31 tot en met het jaar 2042. Voor spijtoptanten, mensen die nu in een huis wonen en terug de wagen in willen, zijn per direct minimaal 27 standplaatsen nodig. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) samen met plaatselijke bewoners van woonwagens heeft gedaan.

Foto: de initiatiefnemers van het onderzoek tijdens de overhandiging aan wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer. (foto: Peter Jorna)

Thijs Oosting maakt naam bij AZ en Nederlands jeugdelftal

Profvoetbalclub FC Emmen raakte juni 2016 één van haar grootste jeugdtalenten kwijt. De toen 16-jarige Thijs Oosting verkaste naar eredivisieclub AZ. Daar doet de jonge Drent het tot dusver prima. Hij speelt inmiddels zelfs in het Nederlands jeugdelftal. “Mijn grote droom is om ooit in de Engelse competitie te voetballen.”

Verder in Het Wiel:

Verder in dit Wiel:

  • Winst in strijd tegen uitsluiting woonwagenbewoners door verzekeraars: Reaal Schadeverzekeringen door College voor de Rechten van de Mens op vingers getikt wegens discriminatie
  • Column Tonny: Vroeger was niet alles beter …maar dit wel!
  • Kermisreizigers Groningen zijn wachten beu
  • En verder service, familieberichten en liefs van…


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.