Over Het Wiel

IMG_0798Het Wiel – landelijk woonwagennieuws – is een landelijk magazine voor en over (voormalige) bewoners van woonwagens: woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Ook wel de mensen van de reis genoemd.

Doel van Het Wiel is landelijke en lokale ontwikkelingen rond woonwagenbeleid kritisch volgen; opkomen voor gelijke kansen en rechten; informatie geven over de cultuur en geschiedenis; een platform bieden voor het uitwisselen van onderlinge informatie en interesses.

Het Wiel is opgericht in 1989. Het werd tot 1 oktober 2019 uitgegeven door stichting Woonwagennieuws Nederland. Tegenwoordig verschijnt het onder verantwoordelijkheid van uitgeverij Virtùmedia.
Het Wiel verschijnt 6 keer per jaar.

Contactgegevens

Redactie Het Wiel
Postbus 595
3700 AN Zeist
(bezoekadres: Huis ter Heideweg 13, Zeist)
redactie@hetwiel.info
tel. 06 – 516 070 73

Abonnement

Voor vragen over je abonnement of factuur kun je contact opnemen met uitgeverij Virtùmedia: 085-04 074 00.


Nieuws

Het lot van Sinti en Roma in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Vandaag is het de internationale Holocaust Herdenkingsdag (in het Engels international Holocaust Memorial Day). Een dag waarop wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust, maar ook van andere genocides, worden herdacht. In Europa werden bijna zes miljoen Joden en, nog altijd [...] Lees verder »

Samen op reis; Woonwagen Cultuurdag 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum

 

Aanstaande vrijdag 11 augustus vindt op het Entreeplein van het Nederlands Openluchtmuseum de Woonwagen Cultuurdag 2023 plaats. Op deze gezellige middag en avond laat de reizigersgemeenschap ‘gewone burgerbezoekers’ kennismaken met de woonwagencultuur door middel van optredens, een Vooroordelen-tombola [...] Lees verder »

Oproep voor steun van woonwagenbewoners bij rechtszaak tegen gemeente Den Haag

De Stichting Sinti, Roma en Reizigers in Den Haag is een rechtszaak begonnen tegen de gemeente Den Haag. De stichting wil dat de rechter zich uitspreekt over het discriminerende beleid van de gemeente Den Haag tegenover woonwagenbewoners, en dat de [...] Lees verder »

Het lot van woonwagenbewoners tijdens de Watersnoodramp

Op 1 februari 1953, nu zeventig jaar geleden, voltrok zich een natuurramp in Nederland die aan meer dan 1800 mensen het leven kostte. De Watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook woonwagens door het kolkende zeewater [...] Lees verder »

29 januari: Nationale Holocaust Herdenking Nederland

Ter afsluiting van de activiteiten rond The Holocaust Memorial Day op 27 januari, vindt elk jaar op de laatste zondag van januari in Nederland de Nationale Holocaust Herdenking plaats. De herdenking wordt dit jaar 29 januari gehouden bij het [...] Lees verder »

Minister Yesilgöz gaat protocol ondermijning aanpassen

Bij de aanpak van criminaliteit en ondermijning zal de focus niet meer worden gelegd op personen die tot een bepaalde groep behoren. Dat is onjuist en leidt tot stigmatisering. Dat heeft minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de [...] Lees verder »


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist.